Zelf koolhydraatarme kruidnoten maken

Zelf koolhydraatarme kruidnoten maken

In het najaar eet ik bijna elke avond een bakje kruidnoten leeg, heerlijk! Normaal gesproken was dat nooit zo’n probleem, maar in combinatie met diabetes is het niet de meest verstandige keuze. Ik eet ze nu nog steeds hoor, maar moet daarvoor wel insuline spuiten. Wist je dat normale kruidnoten echte koolhydraatbommetjes zijn? Daardoor heb ik dus ook flink wat eenheden insuline nodig… Hoe mooi zou het zijn als er gewoon koolhydraatarme kruidnoten zouden bestaan die ook nog eens lekker zijn?!

Ik besloot de uitdaging aan te gaan en ging op zoek naar goede koolhydraatarme vervangers! Het vinden van koolhydraatarme vervangers was nog lastiger dan gedacht, want wat gebruik je ter vervanging van zelfrijzend bakmeel dat ongeveer 68 gram koolhydraten per 100 gram bevat? Amandelmeel (9)? Boekweitmeel (62)? Kokosmeel (22)? Havermeel (49)? Speltmeel (70)? Zoveel soorten, met ook zoveel verschillende hoeveelheden koolhydraten. Het liefst ga je natuurlijk voor amandelmeel, maar werkt dat ook als je kruidnoten wilt maken? Nou, blijkbaar wel!

De kruidnoten van de Albert Heijn bevatten 77 gram koolhydraten per 100 gram en deze zelfgemaakte koolhydraatarme kruidnoten bevatten slechts 24 gram koolhydraten per 100 gram! Mission accomplished!

De ingrediënten die je nodig hebt voor koolhydraatarme kruidnoten

Ingrediënten voor koolhydraatarme kruidnoten

Je maakt hiermee ongeveer 75 kruidnoten met een totaalgewicht van 300 gram.
Voedingswaarden per 100 gram: 630 kcal en 24 koolhydraten.
Bereidingstijd: 45 minuten

  • 200 gram amandelmeel
  • Halve theelepel baking soda
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 60 gram kokosolie
  • 30 ml amandelmelk

Hoe je de kruidnoten maakt!

Pak een grote schaal en doe daar de amandelmeel, baking soda, kokosbloesemsuiker en speculaaskruiden in de juiste hoeveelheden in. Weeg vervolgens 60 gram kokosolie af en doe deze in een pannetje. Smelt de kokosolie op laag vuur. Als de kokosolie helemaal vloeibaar is geworden haal je het pannetje van het vuur af en doe je de helft van de kokosolie bij het mengsel in de grote schaal. Kneed vervolgens het mengsel tot een soepel deeg terwijl je steeds een klein beetje amandelmelk en kokosolie toevoegt.

Verwarm de oven voor op 160 graden en bedek een bakplaat met bakpapier. Als je twee bakplaten hebt zou ik deze allebei gebruiken. Er gingen bij mij 42 kruidnoten op een bakplaat en uiteindelijk heb ik de kruidnoten in twee shifts gebakken aangezien ik maar één bakplaat heb. Draai kleine balletjes van het deeg en leg deze op de bakplaat. Doe vervolgens de bakplaat in de oven en bak de kruidnoten twintig minuten.

Koolhydraatarme kruidnoten op een bakplaat

Lekkerder dan ‘normale’ kruidnoten?

Nee! Maar ze komen wel in de buurt. Je proeft dat er kokosolie gebruikt is, maar het is gelukkig niet overheersend. Ze zijn een klein beetje vettig en iets grover en machtiger dan we normaal gesproken gewend zijn. Toen ik vol enthousiasme had bedacht dat ik een bakje koolhydraatarme kruidnoten ging eten zat ik halverwege al bommetje vol. Dit recept is een mooi alternatief voor mensen die zelf of om medische redenen minder koolhydraten willen binnenkrijgen. Vele malen gezonder en nog lekker ook!

Zelfgemaakte koolhydraatarme kruidnoten

Laat het vooral weten als je deze kruidnoten ook gaan maken! Ik ben heel erg benieuwd wat jullie ervan vinden.