In het najaar eet ik bijna elke avond een bakje kruidnoten leeg, heerlijk! Normaal gesproken was dat nooit zo’n probleem, maar in combinatie met diabetes is het niet de meest verstandige keuze. Ik eet ze nu nog steeds hoor, maar moet daarvoor wel insuline spuiten. Wist je dat normale kruidnoten echte koolhydraatbommetjes zijn? Daardoor heb ik dus ook flink wat eenheden insuline nodig… Hoe mooi zou het zijn als er gewoon koolhydraatarme kruidnoten zouden bestaan die ook nog eens lekker zijn?!
Ik besloot de uitdaging aan te gaan en ging op zoek naar goede koolhydraatarme vervangers! Het vinden van koolhydraatarme vervangers was nog lastiger dan gedacht, want wat gebruik je ter vervanging van zelfrijzend bakmeel dat ongeveer 68 gram koolhydraten per 100 gram bevat? Amandelmeel (9)? Boekweitmeel (62)? Kokosmeel (22)? Havermeel (49)? Speltmeel (70)? Zoveel soorten, met ook zoveel verschillende hoeveelheden koolhydraten. Het liefst ga je natuurlijk voor amandelmeel, maar werkt dat ook als je kruidnoten wilt maken? Nou, blijkbaar wel!
De kruidnoten van de Albert Heijn bevatten 77 gram koolhydraten per 100 gram en deze zelfgemaakte koolhydraatarme kruidnoten bevatten slechts 24 gram koolhydraten per 100 gram! Mission accomplished!
Ingrediënten voor koolhydraatarme kruidnoten
Je maakt hiermee ongeveer 75 kruidnoten met een totaalgewicht van 300 gram.
Voedingswaarden per 100 gram: 630 kcal en 24 koolhydraten.
Bereidingstijd: 45 minuten
- 200 gram amandelmeel
- Halve theelepel baking soda
- 50 gram kokosbloesemsuiker
- 10 gram speculaaskruiden
- 60 gram kokosolie
- 30 ml amandelmelk
Hoe je de kruidnoten maakt!
Pak een grote schaal en doe daar de amandelmeel, baking soda, kokosbloesemsuiker en speculaaskruiden in de juiste hoeveelheden in. Weeg vervolgens 60 gram kokosolie af en doe deze in een pannetje. Smelt de kokosolie op laag vuur. Als de kokosolie helemaal vloeibaar is geworden haal je het pannetje van het vuur af en doe je de helft van de kokosolie bij het mengsel in de grote schaal. Kneed vervolgens het mengsel tot een soepel deeg terwijl je steeds een klein beetje amandelmelk en kokosolie toevoegt.
Verwarm de oven voor op 160 graden en bedek een bakplaat met bakpapier. Als je twee bakplaten hebt zou ik deze allebei gebruiken. Er gingen bij mij 42 kruidnoten op een bakplaat en uiteindelijk heb ik de kruidnoten in twee shifts gebakken aangezien ik maar één bakplaat heb. Draai kleine balletjes van het deeg en leg deze op de bakplaat. Doe vervolgens de bakplaat in de oven en bak de kruidnoten twintig minuten.
Lekkerder dan ‘normale’ kruidnoten?
Nee! Maar ze komen wel in de buurt. Je proeft dat er kokosolie gebruikt is, maar het is gelukkig niet overheersend. Ze zijn een klein beetje vettig en iets grover en machtiger dan we normaal gesproken gewend zijn. Toen ik vol enthousiasme had bedacht dat ik een bakje koolhydraatarme kruidnoten ging eten zat ik halverwege al bommetje vol. Dit recept is een mooi alternatief voor mensen die zelf of om medische redenen minder koolhydraten willen binnenkrijgen. Vele malen gezonder en nog lekker ook!
Laat het vooral weten als je deze kruidnoten ook gaan maken! Ik ben heel erg benieuwd wat jullie ervan vinden.
Gezonder én eerder vol? Die moet ik dan maar een keer gaan maken!
Haha ja! Zeker weten eerder vol! 😉 Als je ze hebt gemaakt, let me know wat je ervan vindt! 😀
Tipje: amandelmeel van Horizon heeft nog iets minder koolhydraten, 5 per 100g. Ik koop het altijd bij de Erica gezondheidswinkel, die zit o.a. op Amsterdam of Utrecht centraal.
Kun je er net een handjevol meer van eten 😉
Bedankt voor de tip! 😀
Oh wat interessant. Lijkt me nog lekker ook. Wat een bijzonder recept.
Wat slim! Ik wil dit jaar ook echt nog een keer zelf kruidnoten maken, voor mij maakt het aantal koolhydraten in principe niet uit, maar zo zelfgemaakt is ook een stuk gezonder.
Ziet er heerlijk uit! Kruidnoten zijn altijd goed! Wij noemen dit in België pepernoten 😉
Pepernoten zijn bij ons de meer vierkante blokjes die smaken naar taai taai! Maar kruidnoten worden hier ook wel eens pepernoten genoemd! 😉
Mmm klinkt wel goed. Het is dat ik momenteel niet de puf heb om de keuken te staan dus ik laat het even aan me voorbij gaan. Jammer dat ze niet meer koolhydraatarme alternatieven hebben in de winkel. Ik merk nu pas hoe enorm veel koolhydraten er in sommige producten zitten.
Vreemd is dat eigenlijk he..? Hoe gaat het met je? Lukt het een beetje om met mooie waarden op te staan? Fijne zondag, liefs!
Het gaat redelijk.. door de hormonen vliegen mijn waarden momenteel alle kanten op. Ik ben nu ook begonnen met snelwerkende insuline, maar ik moet daarin nog een beetje mijn weg vinden.
Klinkt echt supergoed! Tip: mocht je de kokosoliesmaak toch te overheersend vinden, er is ook kokosolie die geur- en smaakloos is. O.a. te koop bij De Tuinen 🙂
ze waren super lekker! te lekker eigenlijk ik maak ze meerdere malen per week
Super leuk om te horen! 😀
Ik heb laatst kha pepernoten geprobeerd te maken en ook wel andere recepten. Maar ik blijf de amandelmeel zo goed proeven en de structuur word er heel erg droog door. Is dat met dit recept ook zo?
Hi Saskia, persoonlijk vind ik de amandelmeel niet erg overheersend, en de kruidnoten zijn zeker niet droog! 🙂