Zes maanden gestopt met roken!

Zes maanden gestopt met roken!

Terwijl ik naar de metro loop rook ik een sigaretje en vervolgens een paar uur later neem ik rond tien uur mijn eerste rookpauze op werk. Hierna volgen nog zo’n drie á vier rookpauzes en ’s avonds terwijl ik naar huis loop rook ik nog een sigaretje. Gek dat iets meer dan een half jaar geleden mijn dagen er zo uitzagen.. Ik kan mij ook nog wel herinneren dat ik toen ik op kamers woonde ’s ochtends eerst even in mijn raamkozijn wakker werd met een sigaretje. Inmiddels ben ik alweer zes maanden gestopt met roken en gaat dat boven verwachting goed!

Het is een gewoonte

Toen ik mijn vriend vier jaar geleden ontmoette rookten we allebei al. Vervolgens ga je samen eigenlijk alleen maar meer roken. Zo rookten we ’s ochtends voordat we naar werk gingen, op werk, voor het eten, na het eten en nog voor het slapen gaan. Achteraf gezien slaat dat he-le-maal nergens op. Maar roken leer je niet van de een op de andere dag af. Roken is niet alleen een lichamelijk verslaving, maar vooral een geestelijke verslaving. Als je elke dag ’s ochtends een sigaretje rookt terwijl je naar de metro loopt en je opeens zonder sigaret loopt, voelt het onwennig, alsof er iets niet klopt, alsof er iets mist. Dat gevoel is irritant en moeilijk te doorbreken.

Meerdere pogingen

Ergens in 2012 waren we allebei gestopt met roken, maar dat was uiteindelijk van korte duur. Waarom zou je ook eigenlijk stoppen? Ja het is ongezond, maar je kunt morgen ook voor een bus terecht komen. Er zijn genoeg mensen die hartstikke oud worden, terwijl ze een pakje per dag roken. Het is duur, maar ach, je werkt niet voor niks. Uiteindelijk kwam het er op neer dat er geen duidelijk aanwezige drijfveer was om te stoppen. In 2014 waren we weer gestopt, maar als je vervolgens te maken krijgt met een quarterlife crisis val je toch weer makkelijk terug in vertrouwde gewoontes.

Ik ben gestopt met roken met de hulp van de elektrische sigaret

Wel hadden we het roken inmiddels een beetje beperkt aangezien we thuis overgestapt waren op een elektrische sigaret en ik daardoor eigenlijk alleen nog maar overdag écht rookte. Met zo’n elektrische sigaret, die ongetwijfeld ook hartstikke slecht is, maar in ieder geval beter dan een normale sigaret, krijg je nog wel de nicotine binnen, maar minder andere schadelijke stoffen zoals teer en koolmonoxide.

Roken op het dakterras van het ziekenhuis

In april dit jaar kwam ik opeens in het ziekenhuis te liggen en werd ik gediagnostiseerd met diabetes type 1. De ochtend na de diagnose trok ik mijn jas over mijn pyjama aan en vond ik de weg naar het dakterras. Tijd voor mijn ochtendsigaretje. Omdat het hebben van diabetes en roken niet de meest snuggere combinatie is, wist ik op dat moment al dat ik moest gaan stoppen. Maar nu stoppen? Precies op het moment dat mijn hele leven omgegooid werd? Ja doei. Dat komt wel een keer. Eerst weer alles op de rit krijgen, daarna stoppen met roken. Stap voor stap.

Toch maar gestopt, met hulp van de elektrische sigaret!

Twee maanden later, in juni, rookte ik mijn laatste sigaretje nadat we van ons weekendje in Landal Greenparks weer thuis waren beland. Oneerlijk vond ik het. Tranen met tuiten. Ik wilde helemaal niet stoppen. Maar gelukkig was de elektrische sigaret mijn redding. Daarmee kon ik mijn gewoonte in stand houden en kreeg ik nog een beetje nicotine binnen ook. De nicotine ben ik vervolgens gaan afbouwen.

Van zestien milligram ging ik naar elf, naar zes en vervolgens had ik een elektrische sigaret zonder nicotine. Zo heb ik eerst mijn lichamelijke verslaving afgebouwd en ben ik daarna de gewoonte gaan afleren. Toen we op vakantie gingen naar Lissabon heb ik de elektrische sigaret wel meegenomen, maar niet gebruikt. Vanaf dat moment was het eigenlijk helemaal klaar! Hoewel dat nu ongeveer drie maanden geleden is, is mijn laatste échte sigaret vandaag zes maanden geleden! Woohoo!

Zes maanden!

Omdat het de vorige keren niet gelukt was, dacht ik dat écht stoppen ook deze keer weer heel moeilijk zou worden, maar het gaat boven verwachting goed! Persoonlijk denk ik dat het te maken heeft met de langzame afbouw. Ik ben dan misschien wel van de een op de andere dag gestopt met het roken van sigaretten, maar de gewoonte van het roken heb ik nog een paar maanden voorgezet. Inmiddels ben ik zes maanden gestopt en heb ik er eigenlijk, gek genoeg, geen moeite mee. Dat komt vooral doordat ik mezelf geen keuze geef. Roken is in mijn geval gewoon dom. Niet doen dus! 🙂

Update: helaas heb ik op een later moment weer in de valkuil gevallen en ging ik weer van een niet roker, naar een roker. Gelukkig kwam ik een aantal jaar later nogmaals tot het besef dat stoppen met roken de enige verstandige keuze is. Ditmaal met een hulpmiddel: Champix. Je kunt in dit artikel meer over lezen over mijn meest recente en tot nu toe meest succesvolle stoppoging!