Zo begin je met hardlopen én houd je het vol

Zo begin je met hardlopen én houd je het vol

Alle begin is klein, zo ook onze hardloopprestaties van een paar maanden terug. Maar je moet ergens beginnen, toch? Samen met de running app van Evy hebben mijn vriend en ik een aantal weken geleden ons eerste doel bereikt! Mooi om te zien dat we nu vijf kilometer in één stuk doen, terwijl we meer dan een halfjaar geleden nog uitgeput waren na slechts één minuut hardlopen. Toen ik zo’n drie jaar geleden in mijn eentje begon met hardlopen had ik nog niet het geduld om Evy haar tempo aan te houden. Ik ging altijd tot het uiterste, waardoor ik binnen de kortste keren uitgeput was en eigenlijk niks of in ieder geval vrij weinig qua conditie opbouwde. Nu ik samen met mijn vriend ga hardlopen kunnen we elkaar aanmoedigen, samen een goede pace bepalen en elkaar corrigeren op het moment dat we bij elkaar merken dat we vertragen en/of versnellen.

Wel iets meer dan dertig lessen

Met het schema van Evy is het de bedoeling dat je in dertig lessen van slechts één à twee minuten achter elkaar hardlopen, naar veertig minuten gaat. We zijn vrij streng voor onszelf geweest en, met een enkele uitzondering hier en daar, netjes twee keer per week gaan hardlopen. Maar als we het gevoel hadden dat we op het randje liepen, deden we les gewoon nog een keer. Net zolang tot het goed voelde. Voor onszelf stelden we het persoonlijke doel dat we vijf kilometer in één stuk wilden doen, met als volgend doel om die vijf kilometer binnen de dertig minuten te doen. Bij dat tweede doel kwamen we vorige week al bijna in de buurt, hoera!

Naast de hardlooproutes bij ons in de buurt, gaan we sinds kort ook weer naar de Kralingse Plas. Toen we nog in het centrum van Rotterdam woonden ging ik daar in het weekend regelmatig hardlopen. Zeker nu het weer lekkerder weer wordt, is het fijn om in de weekenden naar het Kralingse Bos te rijden om daar een rondje te hardlopen. In de natuur loopt het toch fijner dan op het fietspad. Het rondje is precies vijf kilometer, de ideale locatie voor ons tweede doel!

Anti-winter-hardloopmeisje

En stiekem ben ik best trots, want ik als anti-winter-hardloopmeisje, heb zowaar de winterperiode overleefd! We begonnen ergens aan het einde van de zomer vorig jaar, wetende dat ik de winter moest trotseren. En met de nodige laagjes kleding is het gelukt! Misschien (ik herhaal, misschien) dat ik hardlopen in de winter zelfs nog wel fijner vind dan in de zomer. Op de één of andere manier geeft hardlopen in de kou zoveel energie! De oorspronkelijke hardloopwedstrijd die we voor ogen hadden is het helaas niet geworden, simpelweg omdat we er nog niet klaar voor waren. Hopelijk vinden we snel een leuk (en haalbaar) alternatief. Omdat ik zelf als geen ander weet hoe makkelijk het is om toch maar niet te gaan hardlopen, heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet om je op weg te helpen en/of om weer opnieuw te beginnen!

Zo begin je met hardlopen én houd je het vol:

  • Makkelijker gezegd dan gedaan: trek je schoenen aan en ga naar buiten. Eenmaal in de frisse buitenlucht voel je je een stuk energieker en gaat het allemaal vanzelf. Al helemaal als je eenmaal aan het hardlopen bent!
  • Stop met het bedenken van excuses. Natuurlijk is het goed om lief te zijn voor jezelf en zo nu en dan de bank te verkiezen boven een rondje hardlopen. Maar maak er geen gewoonte van. Geen tijd = tijd maken. Het is koud = warm aankleden of thuis of in de sportschool starten op een loopband. Niet fit genoeg zijn = juist gaan hardlopen! Anders word je nooit fit.
  • Kleine disclaimer: voor de één werkt dit wel, voor de ander niet. Stel jezelf een doel! Persoonlijk ben ik erg doelgericht en vind ik het lastig om zonder doel ergens mee aan de slag te gaan. Voor mezelf heb ik als doel om tien kilometer binnen een uur te hardlopen, met als tussendoelen vijf kilometer binnen een halfuur en tien kilometer aan één stuk. Als je jezelf een doel stelt heb je iets om naartoe te werken!

Wanneer heb jij voor het laatst je hardloopschoenen aangehad?