Acht tips voor een goede houding én een gezonde rug

Als je geen goede houding hebt is de kans groot dat je ook geen gezonde rug hebt. Als mijn vader ‘vroeger’ langs mijn kamertje liep kreeg ik regelmatig het advies om even fatsoenlijk op mijn bureaustoel te gaan zitten. Hoe vaak mijn vader het ook zei, koppig als ik ben bleef ik de meest bijzondere houdingen aannemen. Ik heb het altijd lastig gevonden om ‘normaal’ te zitten en hoewel ik dat nog steeds vind is inmiddels het lampje gaan branden dat het belangrijk is om te zorgen voor een goede houding.

Het aannemen van een verkeerde houding is iets wat je jezelf aanleert en vervolgens lastig af te leren is. Zo zit ik altijd, maar dan ook echt altijd met mijn benen over elkaar. Hoewel ik mijn uiterste best doe om dat af te leren, blijft het lastig. Toen ik bij mijn ouders thuis nog een bureaustoel had zat ik altijd met opgetrokken benen aan mijn bureau. Dat is niet alleen slecht voor je rug, maar ook nog eens slecht voor je organen die helemaal in elkaar gedrukt worden. Aan de eetkamertafel probeer ik ook altijd een onmogelijke houding aan te nemen, maar ‘gelukkig’ gaat dat met onze eetkamertafel iets lastiger dan aan een normaal bureau met een bureaustoel.

zorg voor een goede houding en gezonde rugVorig jaar heb ik voor het eerst een Mensendieck-oefentherapeut bezocht voor mijn rug- en schouderklachten. Je kan je voorstellen dat je flink wat klachten kan krijgen als je met een kantoorbaan 32 á 40 uur per week in een verkeerde houding achter je bureau zit. Samen met de oefentherapeut ben ik erachter gekomen dat ik een beenlengteverschil heb (waar ik inmiddels steunzolen voor heb), maar ook een functionele scoliose. In Jip en Janneke taal komt dat er op neer dat mijn rug een klein beetje scheef is gaan groeien doordat ik een langere periode een verkeerde houding aangenomen heb. Na deze constatering ben ik op werk gelijk aan de slag gegaan met het aanpassen van mijn werkplek, zodat ik voortaan met een goede houding achter mijn bureau kan zitten, of in ieder geval een poging kan doen tot.

Tips voor een goede houding achter je bureau

  • Zorg voor een bureauhoogte tussen de 68 en 76 centimeter, breedte van minimaal 160 centimeter en een diepte van minimaal 80 centimeter.
  • Als je achter je bureau zit moet er tussen je onder- en bovenarm een hoek van 90 graden ontstaan. Als dit niet het geval is moet je bureau omhoog of omlaag.
  • Zorg ervoor dat je minstens 50 centimeter van je beeldscherm afzit.
  • Zet de bovenkant van je beeldscherm op ooghoogte, zodat je een klein beetje naar beneden moet kijken en je nek ontspannen is.
  • Zorg voor een stoelhoogte tussen de 42 en 53 centimeter.
  • Houd je rug recht en je hoofd en schouders naar achteren.
  • Zet je benen naast elkaar op de grond en verspreid je gewicht gelijkmatig over beide zitbotjes zodat je niet scheef zit.
  • Zorg ervoor dat er een hoek van 90 graden is tussen je boven- en onderbenen.

Naast bovenstaande tips is het natuurlijk belangrijk om in beweging te blijven. Neem om de 20 á 30 minuten een korte pauze. Loop bijvoorbeeld even naar de keuken voor een nieuw kopje thee of maak even een praatje met een collega. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede houding én daarmee ook voor een gezonde rug!

Heb jij een goede houding als je achter je bureau zit?Disclaimer