Tijdens een van mijn Ikea bezoekjes werd ik getipt op de ‘KAFFEREP’ haverkoekjes. En dan niet de normale variant, maar de koekjes met een laagje chocolade ertussen. In Zweden is het een bekende delicatesse, die nu gelukkig ook in Nederland te koop is, of… zelf gemaakt kan worden! Toen de Ikea een tijdje terug nog gesloten was en ik erg hunkerde naar de koekjes, besloot ik het erop te wagen. Mijn eerste probeersel was redelijk geslaagd, maar nog niet helemaal naar mijn zin. Met hier en daar een aanpassing is het uiteindelijk gelukt om tot een recept te komen dat erg in de buurt komt van de originele oat cookies. En misschien zijn ze nog wel lekkerder ook! 😉
Ingrediënten voor Zweedse haverkoekjes
Hoeveelheid: 9 stuks.
Bereidingstijd: 30-45 minuten.
- 125 gram havermout
- 125 gram lichtbruine basterdsuiker
- 50 gram boter
- 1 ei
- zout
- 25 gram bloem
- 8 gram bakpoeder
- 200 gram pure chocolade
Zo maak je zelf oat cookies met chocolade!
Het is super easy peasy om deze haverkoekjes te maken. Het is net een eenpansgerecht; je voegt alle ingrediënten samen en dan ben je al bijna klaar. Heel fijn als je weinig tijd hebt en toch snel koekjes wilt bakken!
Het maken van het deeg
Voordat je begint, haal je de bakplaten uit de oven en zet je de oven alvast aan op 175 graden. Dan heeft deze goed de tijd om voor te verwarmen.
Maal de havermout (125 gram) fijn met een keukenmachine. Ik gebruik hiervoor de hakmolen van mijn staafmixer, wat erg goed werkt. Doe de gemalen havermout in een schaal en voeg hier de basterdsuiker (125 gram), gesmolten boter (50 gram), het ei, een snufje zout, bloem (25 gram) en bakpoeder (8 gram) aan toe. Meng alles goed door elkaar. Je kunt dit met een lepel doen, maar je kunt hier ook je handen voor gebruiken.
Het maken van de koekjes
Zet de bakplaten naast elkaar en bedek deze met bakpapier. Voordat we balletjes gaan maken van het deeg, wegen we eerst hoeveel deeg we eigenlijk hebben. In mijn geval was dit 374 gram. Omdat de koekjes heel erg uitlopen in de oven, is het belangrijk om genoeg ruimte tussen de deegballetjes te houden. Dit betekent dat er 9 deegbolletjes op een bakplaat passen. Doordat we het deeg hebben gewogen weet ik nu dat elk balletje in mijn geval 20-21 gram moet wegen. Zo voorkom je dat je een groot verschil krijgt in het formaat van je koekjes.
Tijdens het rollen van de deegbolletjes kan het zijn dat het deeg teveel aan je handen blijft plakken. Dit los je op door je handen een klein beetje vochtig te maken. Als alle 18 deegballetjes op de bakplaat liggen, dan kun je ze een klein beetje platdrukken met de achterkant van een lepel. Ook hiervoor geldt dat het makkelijk is als je deze een beetje nat maakt.
Tijd om te bakken!
Zet de bakplaten voor 8 minuten in de op 175 graden voorverwarmde oven en draai en wissel de platen daarna om voor nogmaals 8 minuten. Let wel goed op, want ze kunnen eenvoudig verbranden. Kijk daarom tijdens de laatste 5 minuten goed of alles nog goed gaat. Elke oven is nu eenmaal verschillend.
Je kunt nu de haverkoekjes af laten koelen, maar je kunt ook gelijk aan de slag gaan met de chocolade; de kans dat het iets rommeliger wordt is dan alleen iets groter. Snijd of breek de pure chocolade (200 gram) in kleine stukjes en smelt deze au bain-marie: in een schaal die op een pan met warm water staat. Breng met een theelepeltje 3 à 4 schepjes chocolade aan op het koekje en verdeel het door het andere koekje er bovenop te drukken. Je kunt vervolgens de zijkanten ook mooi afwerken met chocolade. Als je dit gedaan hebt, dan heb je 9 Zweedse oat cookies met chocolade gemaakt! Laat de chocolade uitharden, eventueel in de koelkast als je weinig tijd hebt.
En dan is er nog één laatste stap te gaan: smullen! Geniet ervan!
Maken maken maken!! Lekker!
Halloooooo, hoe jij dit schrijft en op de foto zet en überhaupt bakt en zo mooi krijgt en.. Kun je hier niet gewoon een boek over uit gaan brengen? Hihi. Ik ga ‘m sowieso lezen <3
Lief! Haha, wie weet. Zeg nooit nooit 😀 x